Moja borba (ili „druženje“) sa epilepsijom počinje ’84. godine, nekoliko mjeseci nakon mog rođenja. Ne bi je ni bilo da mi ljekarskom (zapravo, birokratskom) greškom nije izazvan krvni ugrušak. Odnosno, zarad uštede u troškovima, praćena je neka statistika na koliko se živorođenih ne dešava prirodna koagulacija. Kod mene je ta koagulacija bila problem i tako sam, samo zahvaljujući mom deki sa mamine strane (deko i, uopšte, mamina strana, je iz Mrkonjića) završio u Ljubljani, tada najboljem centru u Jugoslaviji. Tu me operisao dr Pregelj, pod supervizijom dr Kluna, a vodio me je dr Ravnik. Tokom života u Jajcu sam stalno bio na relaciji Jajce-Ljubljana. Tada sam pio, između ostalog, i Fenobarbiton, Tegretol i Frizijum. Prilikom operacije u Ljubljani mi je ugrađena valula (šant).

Nakon dolaska u Novi Sad, preuzela me je dr Knežević-Pogančev, koja me vodila do punoljetstva, kada sam prešao u Beograd, kod dr Rajšića. ’98. je u Novom Sadu izvršena reoperacija valule, jer je, usljed mog rasta, pukla i tada mi je ugrađena nova valula. 2007. na VMA, a kasnije i 2014. na KCS-u, sam radio VEEG. Na VMA je jedan od ljekara bio dr Bošnjak, a na KCS-u su me vodili dr Kecmanović i dr Ristić.

Tada je predloženo da se operacija i, prije toga, invazivni EEG, izvrše u Rimu, ali za to treba 26000€ (sam invazivni EEG je 6000€), što ne finansira RFZO.

U međuvremenu (period 1992-2014) sam promijenio niz lijekova. Neki od njih su Sabril, Eftil, a 2014. mi je uveden lijek Lyrica, pa sada pijem tri lijeka: Lamictal, Keppra i Lyrica, ukupno 5 grama lijekova kad se sve sabere (ukupno dnevno-ujutru i uveče: Lamictal 400, Keppra 4000, Lyrica-600; pola gramaže ujutru, pola uveče). Koliko me Eftil psihički urnisao, toliko me Lyrica stabilizovala.

Napadi su sad blagi i kratkotrajni, uglavnom psihogeni i, što me iznenadilo, dešavaju se na veliki pad vazdušnog pritiska. Izuzetno jaki napadi, koji traju duže od 30 minuta, su izuzetno rijetki.

I pored svega, ove godine završavam doktorske studije na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu.

Sada slobodno pričam o bolesti, ali me rijetko ko prihvati sa tim.

To je moja priča.

Slaven Savić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *