Sinoć je u 19 časova održan još jedan Ljubičasti čet na Skajp platformi u organizaciji Centra za obolele od epilepsije. Ovog petka smo sa doktorom Ivanom Mihaljevim razgovarali o Migralepsiji.

Migralepsija označava istovremenu pojavu migrene i epileptičnih napada, uz napomenu da su migrena i epilepsija česta komorbidna (udružena) stanja koja karakteriše povišena moždana ekscitabilnost (nadražljivost). Pacijenti sa migralepsijom se prvenstveno javljaju neurologu zbog hroničnih migrena, a tokom pregleda obično daju podatke o jednoj ili više kriza svesti tokom života, visokim temperaturama i „frasu“ u ranom detinjstvu, ili učestaloj pojavi fenomena deža vi (već vidjeno). Migralepsija se dijagnostikuje tokom standardnog i/ili EEG snimanja posle deprivacije (zabrane) spavanja u trajanju od 24h ili 12h, kada se uz „migrenske“ talase registruju i epileptiformni grafoelementi. Terapija podrazumeva uvodjenje antiepileptika, po mogućnosti iz grupe lekova za profilaksu migrene.

Snimak četa možete pogledati na našem YT kanalu.

Ivan Mihaljev (1973), diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2000. godine. Specijalistički ispit iz neurologije položio je 2010. godine, a iste godine postaje i sertifikovani klinički neurofiziolog -epileptolog. Jedan je od članova/osnivača Srpskog somnološkog društva osnovanog u martu 2011. godine, koje se bavi poremećajem spavanja, sa sedištem na Klinici za neurologiji, Kliničkog centra Srbije. Od 2015. deo je ekspertskog tima koji se bavi dijagnostikom i lečenjem posttraumatskih i postoperativnih encefalopatija i glavobolja, na čelu sa prof. dr Brankom Đurovićem. Do sada je objavio više publikacija (šest monografija i jedan priručnik) iz oblasti elektroencefalografije (EEG), obradivši u njima bolesti koje prvenstveno karateriše poremećaj moždane funkcije: migrena i druge glavobolje, epilepsije, encefalopatije, demencije, poremećaji spavanja (nesanica, paraliza sna, mesečarenje), povrede glave (potres mozga). Radio je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu od 2002. do 2018. godine, u kojoj je poslednje dve godine proveo na mestu Načelnika službe za zdravstvenu zaštitu. Zvanje primarijus stekao je 12. marta 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *