Obeležen Ljubičasti dan u svečanoj sali GO Zvezdara

Dragi prijatelji ,danas, 26. marta je u gradskoj opštini Zvezdara tribinom koja je trajala od 17h do 19h časova obeležen je Ljubičasti dan.

Skup ljubičastih prijatelja je otvorio predsednik NVO Centar za obolele od epilepsije Nemanja Simeunović. Dobrodošlicu svim gostima poželeo je predsednik GO Zvezdara Vladan Jeremić.

Nakon uvodnog obraćanja doc. dr Aleksandar Ristić je pokrenuo diskusiju na temu stigmatizacije osoba sa epilepsijom i u društvu i na poslu. Kako je stigmatizacija velika prepreka kvalitetnom životu osoba sa epilepsijom, dr Ristić je pokušao da ih ohrabri u ovoj teškoj borbi, često težoj od same bolesti, rečima da treba da budu ponosni na sebe i da nikada ne treba da se stide epilepsije niti da je kriju. Naša vrednost je u nama samima.

Temu vozačke dozvole pokrenuo je Docent Dr Marko Ercegovac, osvrnuvši se na još jedan aspekt života u kome osobe sa dijagnozom epilepsije nemaju mogućnost da vode život dovoljno kvalitetno. Na osnovu zakona EU, osobe sa dijagnozom epilepsije kojima su napadi pod kontrolom, mogu da upravljaju automobilima dok u Republici Srbiji osobe sa dijagnozom epilepsije nemaju pravo ni na polaganje vozačkog ispita. Ovim povodom ćemo se obratiti Ministarstvu zdravlja kako bi se promenio zakon i uskladio sa zakonima drugih država. Zahvaljujemo se i zamenici Ministra zdravlja dr Jeleni Janković koja je prisustvovala današnjoj tribini i uskoro ćemo joj poslati dopis koji će biti iznet kao predlog Vladi Republike Srbije.

Na svečanoj tribini Staša Lalatović, psiholog udruženja Centar za obolele od epilepsije, iznela je naše buduće planove. Najavila je i realizaciju projekata koje ćemo obavljati uz saradnju sa Opštinom Zvezdara.

Ljubičasti prijatelji na tribini su bili članovi organizacije Omladina Aranđelovca sa kojom imamo intenzivnu saradnju. Omladina Aranđelovca u saradnji sa Turističkom organizacijom Aranđelovca, koja je takođe bila gost tribine, obeležili su današnji dan ove kao i prošle godine. Planovi su nam da sledeće godine obeležimo Ljubičasti dan u nekom od gradova Srbije, pre svih u velikim centrima poput Niša i Kraljeva i da razbijemo stigmu.

Zahvaljujemo se gradonačelniku Beograda dr Zoranu Radojičiću uz čiju smo inicijativu obeležili današnji dan jer su ljubičastom bojom obeleženi simboli Beograda. Takođe, zahvaljujemo se i Zoranu Đorđeviću, direktor JP Pošta Srbije jer je i zgrada Glavne Pošte osvetljena ljubičastom bojom.

Zgrada JP Pošta Srbije osvetljena ljubičastom bojom

Članovi udruženja su se direktno obratili neurolozima i izneli svoje probleme. Na ovaj način neurolozi su mogli da saznaju više o problemima osoba sa epilepsijom nego što imaju prilike tokom redovnih kontrola. Neformalni susreti u prijatnom ambijentu doprinose osećaju bliskosti koji je nemoguće osetiti u ambulanti. Zato su ovakvi događaji dragoceni. Neurolozi su pokazali razumevanje i volju da u saradnji sa Centrom za obolele od epilepsije, u budućnosti nađu rešenja za najurgentnije probelme.

Zahvaljujemo se svima koji su prisustvovali obeležavanju današnjeg dana i osobama sa epilepsijom i njihovim porodicama i lekarima i prijateljima jer ZAJEDNO SMO JAČI.

PODELITE

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on linkedin
Share on skype
Share on whatsapp

Naučite

Zapratite nas na:

Kategorije

Категорије

Skorašnji članci

Najčitaniji članci

BUDIMO U KONTAKTU!