Epilepsija i trudnoća

Kombinacija epilepsije i trudnoće može izgledati rizično, ali su šanse u Vašu korist. Saznajte kako da promovišemo zdravu trudnoću:
Neke žene koje imaju epilepsiju mogu imati ginekološke probleme ili policistične jajnike. Neki lekovi koji se koriste za lečenje konvulzija mogu biti uzrok tome. Neki antiepileptici mogu smanjiti efikasnost hormonske terapije metoda kontrole rađanja, žene koje imaju epilepsiju suočavaju se sa većim rizikom trudnoće. 90 % trudnica koje imaju epilepsiju rađaju zdravu decu zahvaljujući ranoj i redovnoj prenatalnoj zaštiti.
Šta se dešava sa napadima tokom trudnoće ?
Svaka žena na trudnoću drugačije reaguje, ali za većinu trudnica učestalost napada ostaje ista, dok za manjinu napadi postaju ređi. Kod loše kontrole napada pre trudnoće, trudnoća povećava broj napada.

Tokom trudnoće treba nastaviti sa uzimanjem lekova!

Kako bi minimizirao rizike za vas i vašu bebu lekar će propisati i dozirati najbezbednije lekove, može da preporuči izbegavanje valporata ili korišćenje drugog leka u prvom tromesečju trudnoće- Obavezno je tokom trudnoće kontorlisati nivo leka u krvi. Neposredno nakon porođaja koncentracija lekova u krvi može se smanjiti i obavezno je da se javite vašem lekaru.

Pre nego što odlučite da zatrudnite zakažite sastanak sa vašim lekarom i porazgovarajte o tome, lekove uzimajte kako je lekar prepisao i važno je da vodite zdrav način života:
• Konzumirajte zdravu hranu
• Uzimajte vitamine
• Uzimajte folnu kiselinu u tabletama i dozama koje je vaš lekar propisao
• Uključite fizičku aktivnost u dnevnu rutinu
• Držite stres pod kontrolom
• Spavajte dobro
• Izbegavajte pušenje, alkohol i droge
• Ograničite količinu kofeina
• Izbegavajte izlaganje hemikalijama kao što su pesticidi, boje i sredstva za čišćenje rerne

Nekontrolisani napadi predstavljaju veći rizik za vašu bebu nego lek koji uzimate!

Šta epilepsija znači za moju bebu ?

Bebe majki koje imaju epilepsiju imaju neznatno veči rizik od razvijanja napada tokom odrastanja.

Šta mogu da očekujem tokom trudnoće ?

Tokom trudnoće češće se viđajte sa svojim neurologom, možda će se češće kontrolisati nivo leka u krvi, vaš lekar može da preporuči oralni suplement vitamina K, tokom poslednjeg meseca trudnoće, pratite rast telesne težine i vredosti krvnog pritiska.
POROĐAJ – ne strepite od porođaja, idite na redovne pripreme za porođaj, ne bojite se napada tokom porođaja, lekari će ga zaustaviti, u sigurnim ste rukama. Ako imate učestale napade tokom poslednja tri meseca, vaš lekar može preporučiti porođaj putem carskog reza.
DOJENJE – podstiče se za većinu žena koje imaju epilepsiju, čak i onih koje uzimaju lekove. Konsultujte se sa vašim lekarom o tome, možda će vam lekar dozvoliti dojenje ili promeniti lek da bi ste mogli dojiti.

Nasleđe i epilepsija

Ako ste kojim slučajem zabrinuti da vaše dete može da nasledi epilepsiju od vas ili od člana porodice niste jedini, jer mnogi se pitaju DA LI JE EPILEPSIJA NASLEDNA ? Odgovor nije lako dati jer postoji mnogo različitih vrsta i uzroka epilepsije. Ispoljavanje simptoma gena koji je odgovoran za pojavu epilepsije, može biti modifikovan, nekim drugim genom ili uticajem spoljašnjih faktora. Postoje tri različita načina kako se epilepsija nasleđuje:
1. Nizak epi standard ( sklonost ka napadima i pražnjenjima neurona )
2. Epilepsija može biti jedan od simptoma nasledne bolesti ( npr. Tuberozna skleroza )

Postoje određene vrste epilepsija koje imaju porodičnu istoriju dešavanja napada:

1. Benigna rolandična epilepsija
2. Benina mioklonična epilepsija odojčadi
3. Epilepsija temporalnog režnja
U slučaju potrebe nadležni lekar će obaviti genetsko savetovanje i tokom savetovanja dobićete informaciju o rizicima, opcijama ali takođe dobićete podršku i smernice o daljim planovima za potomstvo.

Naučite

Zapratite nas na:

Kategorije

Категорије

Skorašnji članci

Najčitaniji članci